Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Το φύλλο που δεν ήθελε να πέσει


Λίγα λόγια...
Το φθινόπωρο έκανε την εμφάνιση του στο μικρό πάρκο, αναγκάζοντας την όμορφη λεύκα να ρίξει σιγά σιγά όλα της τα φύλλα. Ερχόμενος και ο χειμώνας, όλα τα φύλλα της λεύκας είχαν πέσει.. όλα εκτός από ένα, που κρατιόταν γερά από τα κλαδιά της και αρνιόταν να εγκαταλείψει το δέντρο. Όσο δυνατά και αν φυσούσε ο παγωμένος αέρας, όσο καταρρακτώδης και αν ήταν η βροχή που μαστίγωνε το γυμνό δέντρο, όσο τσουχτερό και αν ήταν το κρύο τις μέρες που χιόνιζε και όσες κατηγορίες και αν άκουσε από τα υπόλοιπα φυτά του πάρκου και τον σπουργίτη για την αφύσικη συμπεριφορά του, το φύλλο κρατιόταν γερά και αρνιόταν να εγκαταλείψει την λεύκα μέχρι να έρθει η άνοιξη. Μια μέρα όμως που ο χειμώνας έδειξε το πιο άσχημο πρόσωπό του και πάγωνε κάθε μορφή ζωής στο μικρό πάρκο, το φύλλο της λεύκας αναγκάστηκε να αφήσει το κλαδί του και πέφτοντας στο έδαφος να γίνει ζεστό σκέπαστρο για τον σπουργίτι που πάγωνε από το κρύο... 


Ώρα για παιχνίδι


1. Φύλλα εργασίας με βάση το παραμύθι...

Σταυρόλεξο



Φύλλα εργασίας για εξάσκηση στους αριθμούς από το 1-12





2. Φτιάχνουμε φυτολόγιο... για να συλλέξουμε φύλλα δέντρων αλλά και φυτά που δεν γνωρίζουμε καθώς και να μάθουμε την ονομασία και τις ιδιότητες τους. Πολύτιμη: Η βοήθεια των γονιών.
Υλικά που θα χρειαστούμε: κόλλες Α4, χαρτόνια επίσης στο ίδιο μέγεθος για τα εξώφυλλα και κορδέλες. Τρυπάμε τα χαρτόνια μαζί με τις κόλλες Α4, περνάμε κορδέλες μέσα από αυτές... και έτοιμο το φυτολόγιο μας! Τα παιδιά αναλαμβάνουν να αντιγράψουν στο εξωτερικό του την λέξη ''ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ'' καθώς και το όνομά τους, και να το διακοσμήσουν ζωγραφίζοντας το όπως επιθυμούν. Το μόνο που μένει είναι να αφιερώσουν χρόνο και μαζί με την βοήθεια των γονιών τους να γεμίσουν τις σελίδες του με μικρά φύλλα από διάφορα φυτά που υπάρχουν στην φύση και έπειτα να παρουσιάσουν στην τάξη όσα από τα φυτά αυτά  δεν γνώριζαν και τους έκαναν εντύπωση.
Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε ένα μεγάλο φυτολόγιο σε μέγεθος Α3. Τα παιδιά φέρνοντας από το σπίτι τους φυτά, μας  περιγράφουν που τα βρήκαν, ποιος τους μίλησε για αυτά, τις ιδιότητες τους ή ότι γνωρίζουν γι'αυτά και τους έκανε εντύπωση. Έπειτα τα κολλάνε στις σελίδες του φυτολογίου γράφοντας από κάτω με την βοήθειά μας την ονομασία τους.


3. Δημιουργώντας συνθέσεις με πεσμένα φύλλα... Οι κατασκευές που μπορούμε να δημιουργήσουμε μαζί με τα παιδιά μας με υλικό που μας προσφέρει η φύση είναι πάρα πολλές. Κάποιες ιδέες είναι οι εξής: 
-- Στεφάνι από ξερά φύλλα: Υποδεχόμαστε το φθινόπωρο και στολίζουμε τις πόρτες του σπιτιού μας η της τάξης μας, φτιάχνοντας ένα φθινοπωρινό στεφάνι από ξερά φύλλα τα οποία μπορούμε να μαζέψουμε είτε από τις αυλές μας είτε πηγαίνοντας έναν περίπατο στο πιο κοντινό πάρκο.


Fall leaves preschool lesson plans
πηγή: preschool-education.org

Επίσης αν είμαστε στην τάξη του νηπιαγωγείου μια καλύτερη ιδέα είναι να αφήσουμε τα παιδιά να δημιουργήσουν ατομικά, φτιάχνοντας το καθένα το δικό του φθινοπωρινό στεφάνι με τα φύλλα που έχουμε μαζέψει (ή και άλλα υλικά: κουκουνάρια, βελανίδια κλπ).  Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να έχουμε κόψει από πριν χάρτινα στεφάνια (από χαρτόκουτα  για να είναι πιο ανθεκτικά ή και από άλλες χαρτονένιες συσκευασίες που έχουμε σπίτι μας, για να μην ξεχνάμε και την ανακύκλωση!) 


πηγή: littlebirdiesecrets.gr


-- Πολύχρωμες στάμπες φύλλων... Αφήνουμε τα παιδιά να ζωγραφίσουν με νερομπογιές διάφορα φύλλα και έπειτα να τα χρησιμοποιήσουν ως στάμπες σε μια κόλλα χαρτί δημιουργώντας την δική τους σύνθεση.

Fall craft
πηγή: myblessedlife.net


--Αποκαλύπτοντας τα κρυμμένα φύλλα... Κάτω από μια κόλλα χαρτί κρύβουμε διάφορα φύλλα. Τα παιδιά ζωγραφίζοντας τυχαία και δίνοντας χρώμα στο λευκό τους χαρτί, αποκαλύπτουν σιγά σιγά χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια σχήματα φύλλων στην ζωγραφιά τους. 
πηγή: paizoumemazi.gr

--Κολάζ με ξερά φύλλα... Ενώνοντας φύλλα διαφορετικών χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών μπορούμε να δημιουργήσουμε απίστευτα έργα τέχνης. Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία και δημιουργικότητα τις οποίες τα παιδιά διαθέτουν άφθονες!
πηγή: paizoumemazi.blogspot.gr


4. Παίζοντας με τα χρώματα των φύλλων..! Βρίσκουμε 4 πολύχρωμα στεφάνια και σχεδιάζουμε φύλλα με τα αντίστοιχα χρώματα. Χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες και δίνουμε στην κάθε ομάδα από μία σακούλα φύλλα. Με την σειρά τα παιδιά της κάθε ομάδας τοποθετούν λίγα λίγα τα φύλλα τους στα αντίστοιχα στεφάνια.




5. Τα φύλλα μας μαθαίνουν την Αλφαβήτα... Μια όμορφη ιδέα και ευχάριστη δραστηριότητα που θα εξοικειώσει τα παιδιά με τα γράμματα του αλφαβήτου μας, αντιστοιχώντας τα κεφαλαία με τα μικρά. 
leaf letter match with clothes pins

Leaf letter matching game for kids
πηγή: notimeforflashcards.com



6. Πόσα φύλλα;; Μια δραστηριότητα μαθηματικών όπου τα παιδιά καλούνται να γεμίσουν τα δέντρα με τόσα φύλλα όσα λέει ο αριθμός τους ή να κολλήσουν πεσμένα κάτω από το δέντρο.

autumn trees by iadeyelure


7. Σπουργιτάκια από πηλό... Συζητάμε γι'αυτά τα ξεχωριστά πουλιά που αντέχουν το κρύο του χειμώνα και δεν μας εγκαταλείπουν μεταναστεύοντας σε άλλες ζεστές περιοχές όπως άλλα και φτιάχνουμε ομοιώματα τους από πηλό για να μας συντροφεύουν όλο το χειμώνα.

πηγή:  μπόμπιρες εν δράσει

8.Ένα σπουργιτάκι τόσο δα... Μαθαίνουμε και τραγουδάμε τους στίχους από το τραγούδι ''το σπουργιτάκι'':


Ένα σπουργιτάκι τόσο δα 
στο παραθυράκι πως χοροπηδά
τσιου τσιου λέει κρύο φοβερό 
ούτε ένα σποράκι δεν μπορώ να βρω
Έλα σπουργιτάκι τραλαλα 
έχω να σου δώσω ψίχουλα πολλά
είμαι ένα παιδάκι με καρδιά καλή 
έλα σπουργιτάκι σ'αγαπώ πολύ.


.. και ακούμε το τραγούδι  από την παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου εδώ (το 2ο τραγούδι)


9. Παιχνίδια μνήμης.... Μια εναλλακτική μορφή του γνωστού σε όλους μας παιχνιδιού μνήμης.. στο ίντερνετ. 
Κάντε κλικ στο link κάτω από τις εικόνες για να παίξετε.

primarygames.com
dltk-holidays.com

10. Sudoku με φύλλα... Για τα μεγαλύτερα παιδιά αλλά και γονείς (εγώ έπαιξα ήδη!) 

primarygames.com

6 σχόλια:

  1. ΕΧΕΙΣ ΒΡΑΒΕΙΑΚΙ! ΑΝ ΘΕΣ ΠΕΡΑΣΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙΣ!
    http://pythagoreionip.blogspot.gr/2014/01/blog-post_2676.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχες ιδέες για τα φθινοπωρινά φύλλα. Μόλις σε ανακάλυψα και σε πρόσθεσα στην λίστα μου (χάρη στη Μαρία από το Πυθαγόρειο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Σουλτάνα! Εσύ είσαι ήδη γνωστή με την υπέροχη δουλειά σου στο χώρο των blogs και φαντάζομαι όχι μόνο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το υπέροχο ιστολόγιο! Υπάρχει το ηλεκτρονικό παραμύθι σε powerpoint?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ...ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΧΩ ΣΕ EMAIL ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΑΝ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ.ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ...ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΧΩ ΣΕ EMAIL ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΑΝ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ.ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΤΟ ΕΜΑΙΛ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ankw123456@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή